Петгодишното  дете

Петата година е прелестна възраст.Край на разюзданото поведение. Сега детето охотно се проявява като разумно, сериозно, стабилно и уравновесено.Изпълнено с вътрешна сигурност, то е спокойно, симпатично, не толкова взискателно в отношенията си с другите, опитва се да прави само онова, което му се отдава, и затова обикновено успява в начинанията си.   Докато четвъртата година означава люшкане във всички посоки, петата е синоним на съсредоточаване и яснота.Обратно на четиригодишното дете, което често не знае какво ще рисува, преди да започне, петгодишното предварително си съставя точен план и го изпълнява. Докато на четири години да зареже рисунката или да я промени в движение не го е смущавало особено, на пет детето обича да довършва започнатото.На четири години то върви напосоки, на пет знае къде да спре.И обратно на буйното си и разпасано поведение отпреди година,сега проявява голяма пестеливост в двигателната си дейност и я контролира добре.

Петгодишното дете е щастливо, че живее в нашия свят.Не е в конфликт със себе си,нито с околните. Доволно е от себе си, другите също са доволни от него.

Преоткрива духа на сътрудничество и одобрение на по- висш етап. Мама е все още центърът на вселената му и то обича да бъде до нея, да действа за нея и с нея. Слуша я,а само преди няколко месеца упорито и се е противопоставяло.Съгласно е да му казват какво трябва и какво може да прави.

Въпреки голямата му привързаност към къщата и майката, домът вече не му е напълно достатъчен. Узряло е за по-разширени социални хоризонти.Обича да играе с другарчетата си от квартала. Няма търпение да „ходи на училище”.Детската градина е за него идеално място,тъй като една компетентна учителка може да му помогне да разгърне огромните си интелектуални способности. Ако наблизо няма детско заведение, ще трябва да обърнете специално внимание на игрите му.

Петгодишното дете притежава забележително уравновесена комбинация от навици и качества като независимост и общителност, самоувереност и приспособеност към социалните правила, ведрост и сериозност,благоразумие и логичност, учтивост и безгрижие, съчувствие към другите и вяра в себе си. Истинско удоволствие е да се общува с него. Във физическо отношение е придобило добро мускулно равновесие и сръчност. В афективен план е напълно уравновесено. В интелектуален-прелива от любознателност и учи нови неща с ентусиазъм.

Петата година е тази чудесна възраст,в която детето приема живота такъв, какъвто е, и го харесва.

Но попитаме ли го-„Какво обичаш най-много?”,то отгаваря „Да играя”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *