Да бъдеш родител е 24-часова работа

  За съжаление,това е и работа,за която хората получават най-малко обучение.Знанието за това как да отглеждаме дете идва обикновено от нашето обкръжение и среда и от начина,по който  самите ние сме били отгледани.

  

РОДИТЕЛИТЕ СА ПРИМЕРА

    Родителите са най силно влияещия образец за подражание, който децата могат да имат.Родителите,които са мили помежду си, показват уважение и респект, честност, приятел- ство и щедрост към децата си, ги окуражават да се държат по същия начин.Родителите трябва да изразяват тяхната безусловна любов към децата и да им оказват постоянна подкрепа, от която те се нуждаят,за да станат уверени в себе си и щастливи.Също така е важно родителите да поставят разумни очаквания за децата си и да им обяснят с прости думи какви са те.

 

   ЗАЩО Е ВАЖНА ДИСЦИПЛИНАТА?

    Чрез дисциплината детето учи,че някой модели на поведение

са приемливи,а други-не.Като определяте граници за детето,

му помагате да се научи как трябва да се държи в обществото. 

С дисциплината не е лесно да се справите,тъй като тя изисква постоянство.Да си родител е 24-часова работа,а правилата трябва да се прилагат всеки ден.Непостоянството и липсата на дисциплина създават объркани деца,без изградени ценности, които постоянно  ще “тестват” родителите си, за да разберат за какво всъщност става въпрос в живота.И изводите които ще си направят,може да не са най-полезните за тях.     Прекарвайте достатъчно време с децата си.

    Да намерите време,което семейството да прекара заедно, може да е трудно. Повечето родители работят,което ограничава времето за контакт с децата.В допълнение-децата ходят на градина, училище, а често участват и в други извънучебни занимания. Въпреки това е необходимо да се опитате да определите време,когато цялото семейство може да бъде заедно-по време на закуска или вечеря,например.Такъв тип “рутина” е особено полезна за децата.Те се научават да споделят.Всеки от семейството трябва да участва в разговора,а родителите трябва да показват интерес към това, което казват децата. Освен това децата харесват да имат “запазени” дни за специални събития-например:вторник-с татко на футбол,в петък-с мама на курс.Добре е също да окуражавате децата да участват в планирането на различни събития за цялото семейство,като да отидете на кино,на театър.

 

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ОБЩУВАМЕ С ДЕЦАТА?

      Като обяснявате на децата връзката между нещата, причините и следствията,ще им помогнете да се научат сами да вземат решения в отделните ситуации.Родители,които “мислят на глас” пред децата,ще ги приучат да мислят и разговарят по подобен начин.Ако родителите изразяват емоции и чувства, техните деца ще разберат,че може да правят същото.Най-страшното е,когато  родителите загубят емоционална връзка с децата си,затова,когато вашето дете поиска да говори или да зададе въпрос,поощрете го.Ако го игнорирате и винаги сте прекалено заета,то ще се разочарова и ще престане да споделя мислите и чувствата си.Ако семейството има проблем,който засяга детето, включете го в разговора.Опитайте се да намерите заедно решение,като същевременно разисквате възможните последствия.

Дете, с което се общува открито,ще стане много уверено и ще научи правилата на добрата комуникация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *